„Długa rozmowa z samym sobą” – sesja druga
14 lutego 2017Współczucie w akcji – darmowa przychodnia Mynlamu
14 lutego 201714 lutego 2017 – All India Bikkhu Sangha and Shakya Muni College, Bodhgaja
Drugiego dnia Kagju Mynlam Gjalłang Karmapa pobłogosławił kuchnię polową im. Akonga Tulku, która w tym roku działała od 14 do 18 lutego. Od wielu lat kuchnia ofiarowuje mieszkańcom Bodhgai i okolicznych wiosek pożywne gorące posiłki. Kuchnia współpracuje z tymczasową przychodnią Kagju Mynlam. Obie organizacje działają – na życzenie Jego Świątobliwości – w taki sposób, by każdy człowiek miał poczucie wartości i był traktowany na równi z innymi. Bezstronne współczucie przekuwane jest w praktyczne działanie.
Pomysł otwarcia kuchni polowej podczas Kagju Mynlam zrodził się dwanaście lat temu, kiedy grupa uczniów Akonga Tulku Rinpocze ze szkockiego Samje Ling po raz pierwszy przyjechała na Mynlam do Bodhgai. Wzruszeni cierpieniem, jakie zastali w Indiach, spytali samych siebie: „Co zrobiłby Rinpocze, gdyby był tu z nami?” Akong Rinpocze słynął ze swojej hojności dla biednych i z tego, że zamiast mówić działał, więc jego uczniowie postanowili więc pójść za przykładem guru.
W tym roku ponownie kuchnia mieściła się przy uczelni All India Bikkhu Sangha and Shakya Muni, która co roku z wielką życzliwością otwiera dla niej swój ogród i miejsce do gotowania. Uczelnia znajduje się dokładnie naprzeciwko hostelu, w którym działała tymczasowa przychodnia lekarska, w związku z tym pacjenci mogli usiąść razem i wspólnie zjeść na obiad dal, ryż, warzywa i owoce, które w sumie wydawano setkom osób każdego dnia.
Vin Harris, kierownik kuchni, powiedział:
Oczywiście, dawanie pożywienia jest ważne, każdy musi jeść. Ale związki międzyludzkie są równie istotne. Zachęcamy naszych wolontariuszy, aby naprawdę podchodzili do ludzi, którym wydają posiłki, z życzliwością. W ten sposób sztuczne podziały między nami tracą na sile. Ludzie, których spotykamy na ulicach Bodhgai, zaczynają traktować nas jak przyjaciół. Ma to dla nas wielkie znaczenie i wartość.
Wielka wizja Gjalłanga Karmapy oraz poczucie celu jaki przyświęca Mynlamowi, dla wszystkich nas są jasne, ale Jego troska i dbałość o szczegóły są równie inspirujące. Kiedy odwiedził kuchnię polową, naprawdę poświęcił czas na sprawdzenie co się w niej działo oraz zachęcił swoich uczniów, by nie ustawali w wysiłkach.
Bikkhu Pragya Deep, przewodniczący Ogólnoindyjskiej Sanghi Bikkhu, powitał Jego Świątobliwość, który ofiarował katak i modlitwy przy świątyni na zewnątrz. W tym roku kuchnia polowa im Akonga Tulku zasponsorowała napędzany energią słoneczną system grzania wody dla indyjskich mnichów oraz pielgrzymów odwiedzających ich w Bodhgai.
Od pierwszego dnia kucharze z klasztoru Tergar, wolontariusze z Kagju Samje Ling i Kagju Samje Dzong z Wielkiej Brytanii oraz wolontariusze Mynlamu pracowali wspólnie dla pożytku lokalnych mieszkańców. Wszystko to było możliwe dzięki ciągłemu wsparciu Lamy Ciedraka, a także nadzorowi Lamy Tenzina i Lhakpy Tseringa.
Działalność kuchni polowej przynosi wielką radość zarówno tym, którzy otrzymują, jak i tym, którzy dają. Wszyscy robimy, co w naszej mocy, by wcielić w życie motywowane współczuciem życzenia Jego Świątobliwości Karmapy i wszystkich dzierżycieli linii kagju.