Karmapa-1-17-smallKarmapa-1-17-smallKarmapa-1-17-smallKarmapa-1-17-small
  • Karmapa
    • Krótka biografia
    • Nagrody i Wyróżnienia
    • Materiały dodatkowe
    • Czarna korona
    • Mantra Karmapa Khjenno i Czarne Pigułki
  • Aktualności
    • Wydarzenia roku 2020
    • Wydarzenia roku 2021
    • Wydarzenia roku 2022
    • Wydarzenia roku 2023
    • Archiwum wydarzeń
      • Wydarzenia Roku 2019
      • Wydarzenia roku 2018
      • Wydarzenia Roku 2017
      • Wydarzenia Roku 2016
      • Wydarzenia Roku 2015
      • Wydarzenia Roku 2014
      • Pierwsza wizyta w Europie – Kamalaszila i Berlin 2014
    • W mediach
  • Program
  • Nauki
    • Do czytania
    • Wideo
  • Działalność
    • Cyfryzacja Dharmy
    • Sztuka
    • Kagju Mynlam
    • Buddyjska społeczność kobiet
    • Nauczanie i Podróże
    • Twórczość literacka
    • Muzyka
    • Ochrona środowiska
    • Wspieranie czytelnictwa tybetańskiego
    • Publikacje po polsku
  • Buddyzm
    • Życie Buddhy
    • Buddyzm w Indiach
    • Buddyzm w Tybecie
  • Karma Kagju
  • W Polsce
    • Kagju Mynlam Cienmo
    • Obchody 900-lecia linii Karmapy w Polsce
    • Ośrodki karma kagju w Polsce
  • Biuro
✕
17karmapa
Czteroramienny Mahakala: opiekun Marpa kagju
6 lutego 2016
17karmapa
Pudża Mahakali: spalenie wielkiej tormy (torgja)
7 lutego 2016

Mniszki z klasztorów karma kagju uczą się robić kadzidła

17karmapa

7 lutego 2016, wielkie obozowisko Mynlamu, Bodhgaja, Bihar


Wewnątrz złotego namiotu Gjalłanga Karmapy, w samym środku wielkiego obozowiska Mynlamu Kagju, siedemnaście mniszek z sześciu klasztorów pracowało od świtu do zmierzchu, robiąc wysokiej jakości kadzidła w stylu chińskim, prawie całkowicie ręcznie. Mniszki uczyły się tej sztuki przez ostatnie trzy tygodnie, od rozpoczęcia zimowego zgromadzenia Dharmy Arja Kszema. Nauka zakończyła się 7 lutego.



Mniszki uczyły się od profesjonalnej tajwańskiej producentki kadzideł Ru-Ruei Chung. Chung spotkała Karmapę po raz pierwszy w zeszłym roku w Dharamsali i opowiedziała Mu o swoim doświadczeniu w wyrabianiu kadzideł w stylu chińskim. Chung wyjaśniła, że Jego Świątobliwość zaprosił ją, aby nauczyła mniszki robić tego typu kadzidełka, gdyż są dużo cieńsze i mniej dymiące niż tybetańskie.



Chung i wszystkie mniszki chwaliły Karmapę za opiekę i uwagę, jaką poświęcił temu szkoleniu. Pomógł w zakupie niezbędnego sprzętu do wyrobu kadzideł, a także sam nauczył się z niego korzystać. Pierwszego dnia szkolenia Gjalłang Karmapa pełnił rolę tłumacza z chińskiego na tybetański dla Chung (w kolejne dni tłumaczką była jedna z mniszek). Jego Świątobliwość odwiedzał mniszki codziennie, żeby sprawdzać jakie robią postępy, a nawet ofiarował mniszkom swój osobisty złoty namiot, kiedy Pawilon Mynlamu, z którego wcześniej korzystały, potrzebny był dla innych wydarzeń.



Jedynie kilka spośród mniszek miało uprzednie doświadczenia w robieniu kadzideł i to jedynie w stylu tybetańskim. Ze wszystkich żeńskich klasztorów biorących udział w szkoleniu klasztor Thrangu Tara w Nepalu jest jedynym, który obecnie sprzedaje kadzidła. Mniszki zapewniły, że z pewnością będą mogły wytwarzać tego typu kadzidełka w swoich klasztorach i że będą również mogły nauczyć tego inne osoby.



Podczas zimowego zgromadzenia Dharmy Arja Kszema mniszki brały udział w naukach Jego Świątobliwości każdego ranka, a po południu uczyły się wyrabiania kadzideł. Natomiast po zakończeniu nauk, na robienie kadzideł poświęcały całe dnie, nieraz od 7:00 do 18:30, aby wypełnić wyznaczony sobie cel wyprodukowania 300 pudełek kadzideł, po 60 laseczek każde. Tak więc, wykazując wielką determinację, wspólnie zadecydowały, że będą pracować o kilka godzin więcej, by osiągnąć zamierzony rezultat.



Kadzidła wytwarzane są całkowicie z naturalnych składników, w tym ziół i drewna, a materiały zakupiono w Tybecie, Bhutanie i Nepalu. Jedna z bhutańskich mniszek stwierdziła, że skoro teraz wie jakie liście są potrzebne, będzie mogła sama je zbierać na bhutańskich wyżynach, gdzie ta roślina występuje w dużej ilości.



Mniszki zauważyły, że sam proces wyrobu kadzidełek nie jest trudny, ale potrzebne są delikatne palce i uwaga wyczulona na szczegóły, aby laski były proste i odpowiednich rozmiarów. Aby pomóc sobie nawzajem w skupieniu i aby podtrzymać właściwą energię podczas długich dni produkcji, mniszki przynosiły smakołyki ze swoich krajów, na przykład bhutański przypiekany ryż i nepalskie słodycze. „Było dużo uśmiechów” – powiedziała Chung.


close

Bądź na bieżąco!

Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o naukach lub relacje z oficjalnej działalności J.Ś. Karmapy, zamów subskrypcję naszego Newslettera.

Zamówienie subskrypcji oznacza akceptację Polityki Prywatności obowiązującej na tym portalu.

Witamy! Na podany adres email został wysłany link do aktywacji subskrypcji.

Udostępnij:
0

Biuletyn informacyjny

Wpisz się na listę wysyłkową biuletynu informacyjnego, który jest wysyłany za każdym razem, gdy na stronie publikowane są nowe tłumaczenia nauk oraz w przypadku ważnych informacji, takich jak planowane webcasty, podróże Jego Świątobliwości, relacje z ważniejszych wydarzeń.

Zapisz się

Adres kontaktowy:

beata@17karmapa.pl

Media społecznościowe

Wybierz ikonę poniżej, aby dołączyć do Karmapy w mediach społecznościowych. Profile są prowadzone przez jego biuro.

facebookfacebookyoutube

Siedemnasty Karmapa Ogjen Trinle Dordże

the karmapaJego Świątobliwość Siedemnasty Gjalłang Karmapa, Ogjen Trinle Dordże, jest głową
900-letniej Linii Karma Kagju i przewodnikiem milionów buddystów na całym świecie.

Obecnie Karmapa mieszka w swoim tymczasowym domu w klasztorze Gjuto w Indiach po dramatycznej ucieczce z Tybetu w 2000 roku.

Podczas podrózy po świecie Karmapa umiejętnie uczy buddyjskiej filozofii i praktyki, a jednocześnie kontynuuje swą działaność w zakresie ochrony środowiska, praw kobiet, cyfryzacji Dharmy i wiele innych.

Strony internetowe Siedemnastego Karmapy na świecie

中文 // English // Français